Важни за женското здраве витамини и минерали.

Женското здраве трябва да се поддържа в добро състояние, за да постигнем здрав и свеж външен вид, да пазим добра линия и да се предпазим от заболявания. Има редица необходими витамини и минерали, които жените трябва да си набавят ежедневно, за да оптимизират и поддържат здравето си. Разбира се най-добре е те да бъдат набавяни, чрез разнообразното хранене, но това в днешното забързано ежедневие е доста трудоемка задача. Добрият хранителен режим, спортуването и приемането на необходимата доза витамини и минерали, спомагат добрата работоспособност и добрият тонус при жените. Нека изброим едни от най-важните за женското здраве витамини и минерали.

Омега – 3 мастни киселини – добавката трудно може да се набави с храната. Тя спомага обмяната на веществата в организма, заздравява костния хрущял и предпазва жените от болести, като рак и заболявания на сърцето. Оптималната дневна доза е 1000 милиграма и се съдържа в храните от рода на рибата и водораслите. Има доста хранителни добавки в търговската мрежа и е добре да се приемат, особено след 30-40 годишна възраст.

Витамин D – витамина се съдържа в храни от рода на черния дроб, яйцата и рибеното масло. Чрез синтезиране на слънчевите лъчи от кожата ни също може да си набавим голяма част, но не достатъчно. Витамина изиграва важна роля за имунитета ни и регулацията на нивата на фосфор и калций в тялото ни. Особено важен е за жените при превенция от ракови заболявания и костни такива.

Калций – женското здраве зависи особено много от този витамин, защото костите при жените са много по склонни към остеопороза. Дневната препоръчителна доза за дамите до 50 години е 1000 милиграма, а за тези над тази възраст 1200 милиграма. Добре е приема на калций и витамин D да е едновременен, за по доброто му усвояване. Храната не може да ни набави тези количества по никой начин, а и кафето, газираното, киселите храни и месата нарушават калциевия баланс в организма.

За женското здраве е добре да се приемат още витамини, като B12, B9, минерали от рода на магнезия и желязото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *