Столетието, въпрос на гени ли е само?

on

Столетието е нещо, което през последните поколения е рядкост. Хората започват да си отиват все по-млади и това често пъти се дължи на натоварения и напрегнат живот, който водим. Къде се крие разковничето на дългия живот и дали то има универсални правила, които да спазваме никой не може да каже! Особеното мнение на хората изпитали радостта от дълголетието, би могло да ни даде основни насоки за това какво да променим в начина си на живот, за да го удължим. На земята има доста столетници, те с радост споделят „тайните“ си за дълъг живот и столетието, вече не ни изглежда като химера на хоризонта. В страната ни също има няколко души достигнали заветната възраст от сто години. Сега ще се опитаме да синтезираме няколко съвета за дълъг живот, които почти всички дълголетници споделят, като определящи за дълголетието.

Стрес – враг номер едно на дългия живот. Хормонът кортизол, произвеждан при стресови състояние е виновник за бързото ни остаряване, влошаване на имунитета ни и съкращаване на живота ни съответно. Много от столетниците казват, че спокойствието на бита преди е било по-голямо.

Гени – столетието все пак е въпрос на гени донякъде. Повечето от хората достигнали пределна възраст, разкриват че имат роднини живели до дълбоки старини. Учените все повече напредват в изследванията си върху гените управляващи дълголетието и може би скоро тайната за дълъг живот ще се разкрие пред нас.

Хранителен режим – доброто и здравословно хранене според всички, които се радват на дълъг живот е определящо за доброто здраве. Разнообразието, ограничаването и избягването на вредни храни спомага да се предпазим от много болести, като рак и инфаркт.

Физическа активност – столетието определено зависи от физическата ни активност. Колкото повече движение имаме, толкова повече здравния ни тонус и настроение се подобряват. Ендорфина отделян при спортуване или физическа активност е главен виновник за доброто ни настроение.

Вредни навици – пушенето, алкохола, преяждането са навиците, които бавно ни убиват и ни карат да остаряваме бързо и сигурно. Наред със стреса и застоелия начин на живот, те определено няма да ни доведат до дълголетие.

Чувство за хумор – няма нищо по-хубаво от оптимизмът и целенасочеността в живота. Те са фактора, който е извел мнозина столетници до заветната цифра в живота им. Когато гледаме с хумор на ежедневието и проблемите, живота ни не е чак толкова черен понякога.

Все пак не всичко е въпрос на гени при столетието, а въпрос на гледна точка към живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *