Простатата и лечебната сила на доматите.

Проблемите с простатата при мъжете са едни от основните, засягащи мъжкото здраве. Процента на заболеваемост е толкова висок, че почти 70% от мъжете над 50 годишна възраст имат оплаквания от лек или по-остър характер, свързани с простатната им жлеза. Това се получава в следствие на комбинацията от стрес, неправилен режим на хранене и застоялост, твърдят специалисти.

Много от представителите на силния пол употребяват алкохол и цигари в прекомерно количество. В допълнение към това се хранят със много солени, мазни, сладки или тестени храни. Всички тези фактори довеждат до здравни проблеми от рода на рак на простатата, инсулти или инфаркти. За да се овладеят и избегнат тези процеси, приема на плодове и зеленчуци и присъствието им в менюто на мъжете в значителни количества е от голямо значение. Доста изследвания са доказали, че приема на до пет порции на ден от плодове или зеленчуци, би намалило риска от тези заболявания и специално риска от рак на простатната жлеза с поне 20%.

 Учени от Бристълския университет са публикували резултати от мащабно изследване, което сочи доматите, като природен лек за проблеми с простатната жлеза. Според тях включването им в менюто на мъжете е задължително, ако искат да се предпазят от бъдещи проблеми от този род. Редовната и достатъчна консумация на зеленчука, би действала профилактично и би намалила риска от заболеваемост с около 15%. Британските учени изтъкват, като най-полезна директната и необработена форма на доматите, но употребата на продукти съдържащи домати, като пюрета, сосове, лютеници и кетчуп, също предпазва организма донякъде от заболяването. Лечебните свойства на доматите за простатата се дължат на съдържанието на ликопин в тях. Ликопина е пигмент, който е полезен за цялостното мъжко здраве и в частност за простатната жлеза. Количеството домати, което трябва да се приема на седмица се определя на 10 порции. Това ще рече по 150 грама пресни домати на ден или чаша пресен сок без добавки, като сол и захар. Ако мъжете искат да запазят здравето и сексуалните си функции оптимални, като запазят простатата си от заболяване, то приема на домати, като естествен лечител, би им помогнал.

Повече информация за билки за простата и подобряване на нейната функция може да намерите на www.bulgarherbs.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *