Как по-ефективно да работим?

Ефективно работно общество би било по-добре от само работещо общество. Но границите на възможностите ни и връзката им с успеха е много тънка и трудно се преценява. За да работим добре, трябва мотивация несъмнено. Тя не се крие единствено в паричните поощрения и бонуси, но и в удовлетворението от работата. Има разлика естествено дали бизнеса си е наш или работим за някого, както по-големия процент от хората по света. Но и в двата случая, за да бъдем по-продуктивни не е нужно само отдаване към работата, но и добре организиран и премерен работен процес от наша страна. Да работим ефективно означава да работим разумно, а не продължително и изтощително. За да постигнем това, ето и няколко полезни съвета:

Извънредната работа – изследвания на работния процес и ефективността му показват, че колкото по-дълго работим, толкова по не ефективни сме. Когато сме изморени от продължителната работа, съзнанието ни и мозъка блокират, а това води до забавяне и грешки в работния процес. За да свършим повече и по-добра работа не е нужно да работим дълго, а да организираме правилно времето и задълженията си.

Работа в екип и перфекционизъм – практиката доказва, че работата в екип е много по-ефективна от работата, като самостоятелен индивид, поради разнообразието от знания и умения приложени в самия процес. Перфекционизма не е добро решение за ефективно изпълнение на задачите, защото изморява, разколебава и в крайна сметка изтощава работещия.

Ценете труда си и автоматизирайте – много хора пестят труда си, но не го ценят. За да оценим труда си, трябва да степенуваме задачите си по важност. Така можем да преценим правилно дали дадена дейност си заслужава труда или не. Защо да хабим енергия за нещо, което няма да ни донесе максимална удовлетвореност. За постигане на по-голяма ефективност, автоматизирането на задачите изиграва своята голяма роля. Ако умеем добре да работим с напредналите технологии, по-лесно ще постигаме така желаното ефективно работно време.

Ефективната работа е осъзнат процес, целенасочен и реален. Самоусъвършенстването ни в тази насока, ще ни донесе само ползи за бъдещето. Трябва добре да усещаме, кога мозъка ни е уморен и да му даваме, дори и само 5 минутна почивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *